Kunskap om huden

Huden är kroppens största organ och motsvarar på en vuxen person en yta på ca 2 kvm med en tjocklek på ca 1-4 mm beroende på lokalisation. Dess viktigaste funktion är att skydda kroppen mot vätskeförlust och yttre påverkan. För att huden ska kunna fungera som en bra barriär krävs det att den är frisk och hel.

Till huden räknas även hår och naglar. Mängden av melanin (pigment) ger huden, ögonen och håret dess färg.

Huden påverkas hela tiden av yttre faktorer såsom väder, vind, UV – strålning, vatten- och luftföroreningar samt kemikalier och olika hud och hårvårdsprodukter.

Om huden inte skyddas och får hjälp med att upprätthålla sin balans kan en rad problem uppstå såsom eksem, rosacea och solskador.

Melaninet i hudens celler absorberar solens UV-strålar och skyddar på så sätt vår kropp mot UV-strålningens negativa effekter (utvecklandet av solskador och utveckling av hudtumörer). En av UV – strålningens positiva effekter är att den deltar i bildandet av vitamin D.

Som dr Marmur (Previse medicinska rådgivare) förklarar ”melanin är hudcellernas naturliga sköld som skyddar cellernas DNA”.

Previse har noggrant utformade recept som hjälper till att skydda din hud mot den skadliga påverkan som solens ultravioletta (UV) strålning och miljöfaktorer såsom vatten- och luftföroreningar kan ha på huden.

Previse skräddarsydda produkter är framtagna för att skydda och hjälpa din specifika hudtyp.

Previse 3 stegsrutin innebär:

  • skonsam rengöring utan uttorkande kemikalier
  • tillförsel av höggradigt fuktbindande hyaluronsyra
  • förebyggande skydd med antioxidanter och antiinflammatoriska ämnen

 

UVA- och UVB-skador

UVA- och UVB-skador

Forskarna är överens om att UV-strålning, i form av UVA, UVB och UVC, är skadligt för huden. Alla sorternas UV-strålning kan skada kollagenfibrer och därmed skynda på hudens åldrande. Både UVA- och UVB-strålningen kan förstöra vitamin A i huden. UVA kan orsaka hudcancer via indirekta DNA-skador; strålningen penetrerar djupt, men orsakar ingen solbränna. UVA-strålningen kan vara lömsk eftersom den inte känns eller syns på huden, vilket innebär att den kan penetrera huden under längre perioder utan att vi vet om det.